Friday 17 January 2014

Marijuana medicinala



                                 Accesibila, disponibila ca planta medicinala

     Mai bine de 3.500 de ani, marijuana/cannabisul/canepa a fost, depinde de cultura sau nationalitate, fie cea mai folosita sau una dintre cele mai folosite plante medicinale.Asta include: China, India, Orientul Mijlociu si Apropiat, Africa si Europa de dinainte de romano-catolici (476 A.D.).
   Dr. Raphael Mechoulam, NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws – Organizatia Nationala pentru Reformarea Legilor privind Marijuana), revistele High Times si Omni (septembrie 1982) toate indica faptul ca daca marijuana ar fi legala ar inlocui imediat 10-20% din medicamentele prescrise.Si probabil, estimeaza Mechoulam, 40-50% din toate medicamentele, inclusive patente medicale, ar putea contine extract din planta cannabis daca ar fi studiata complet.
Cititi:
-          Potentialul therapeutic al marijuanei de Cohen & Stillman (Therapeutic Potential of Marijuana) anul 1976
-          Marijuana as Medicine de Roffman Roger anul 1980
-          Mikuriya Tod, M.D.(Medicinae Doctor – latina), (Marijuana Medical Papers) anul 1972
-          Deasemenea lucrarile Dr. Norman Zinberg, Dr. Andrew Weil, Dr. Lester Grinspoon, Dr. Raphael Mechoulam din cadrul Universitatii Ierusalim din Tel Aviv
-          Studiile pe termen lung I&II din Jamaica din anul 1968-74 (Long-term Jamaican studies I & II)
-          Studiile din Costa Rica din 1982




                                                Vedeta secolului XIX

    Marijuana a fost analgezicul numarul unu, timp de 60 de ani, inainte de a se descoperi aspirina, in jurul anului 1900.Din 1842 si pana in 1900, cannabisul acoperea jumatate din totalul medicamentelor vandute, nimanui fiindu-i teama de asa zisul „high”.
    Raportul din 1839 privind consumul de cannabis scris de Dr. W.B. O`shaugnessy, unul dintre cei mai respectati membrii ai Academiei Regale de Stiinta (Royal Academy of Science), a fost la fel de important la mijlocul secolului XIX pentru medicina Occidentala, ca descoperirea antibioticelor pentru secolul XX.
   De fapt, Comitetul Cannabis Indica pentru  Societatea Medicala a statului Ohio a concluzionat ca Inaltii cometatori biblici (“High Biblical commentators [scholars]” ),  oamenii de stiinta din zilele noastre, credeau: “ ca otetul oferit Salvatorului nostru  (Iisus) imediat dupa crucificare a fost, foarte probabil, un amestec de canepa Indiana”.(Preluat din Ohio State Medical Society, a 15-a intalnire anuala , iunie 12-14  1860, paginile 75-100.)
    Din 1850 pana in 1937, farmacopia Statelor Unite a listat cannabisul ca medicament de baza pentru mai mult de 100 de boli.
  In tot acest timp (pre-1000 I.H. pana in 1940 D.H.), cercetatorii, doctorii si producatorii de medicamente  (Eli Lilly, Parke-Davis, Squibb, etc.) nu stiau care era ingredientul active al cannabisului pana cand Dr. Mechoulam a descoperit THC-ul in 1964.

                                         Cercetari ale secolului XX SI XXI

       Asociatia Medicala din America si companiile farmaceutice au depus marturie impotriva “Marijuana Tax Act” (statul cerea o taxa pe vanzarea cannabisului) din 1937, pentru ca se stia ca marijuana avea un potential medical urias, nu crea dependenta sau moarte prin supradoza.
   Exista posibilitatea, spuneau ei, ca odata ce ingredientele active din cannabis (cum ar fi THC Delta-9) erau izolate si dozele corecte stabilite, cannabisul putea deveni un drog miracol.
   Doua zeci si noua de ani vor trece, totusi, inainte ca cercetatorii americani sa poata incepe macar sa se uite la cannabisul medicinal din nou.
  THC Delta-9 a fost izolat de Dr. Raphael Mechoulam la Universitatea din Tel Aviv in 1964.Munca sa a confirmat-o pe a  Profesorului Taylor de la Princeton, care a condus cercetarile din 1930 care au condus la identificarea naturala a THC Delta-9.Kahn, Adams si Loewe deasemenea au lucrat cu ingredientul active al cannabisului in 1944.
   Din 1964, mai mult de 400 de component au fost izolate din cannabis, dintr-un presupus numar de ordinul sutelor.Cel putin 60 din aceste component izolate au efect terapeutic. Cu toate acestea, Statele Unite, a interzis orice forma de cercetare prin autoritatea birocratica a lui Harry Anslinger pana in 1962, cand a fost fortat sa se retraga.(revista Omni, septembrie 1982)

                                         Cultivand acceptarea

 
  
 Pana in 1966, milioane de tineri americani au inceput sa foloseasca marijuana.Parintii ingrijorati si guvernul, dorind sa stie pericolele la care acesti copii se expun, au inceput sa finanteze zeci si sute de studii cu privire la marijuana.
   In mintea generatiilor anterioare erau inradacinate povestile de groaza cu crime, atrocitati, violuri, sinucideri s.a.m.d din timpul celor 30 de ani de mandat ale lui Anslinger/Hearst.
   Cercetarile sponsorizate de stat au inceput sa „topeasca” usor usor temerile legale de cannabis, iar sute de noi studii au aratat ca in adancul chimiei acestei plante sta ascunsa o matrice cu o valoare terapeutica imensa.Guvernul a finantat din ce in ce mai multe studii.
   Curand, legiuni de cercetatori americani au avut rezultate pozitive folosind cannabisul pentru astm, glaucom, greata de la chimioterapie, anorexie, tumori, epilepsie si deasemenea puteau folosi cannabisul pe post de antibiotic general.Cercetarile au evidentiat rezultate favorabile in cazurile de Alzheimer, Sickle Cell Anemia (boala ereditara a sangelui...), Parkinson, anorexia, scleroza multipla, distrofie musculara; plus sute de povesti anecdotice, toate fiind apte pentru studi clinice.
   Inainte de 1976, rapoarte ale efectelor pozitive si noi indicatii terapeutice pentru cannabis au fost aproape saptamanal prezente in jurnalele medicale si presa nationala.

Conferinta nationala a ridicat in slabi potentialul terapeutic al cannabisului


      In noiembrie 1975, practic toti cercetatorii de top ai cannabisului din America s-au intalnit la Centrul de Conferina Asilomar, Pacific Grove, California.Seminarele au fost sponsorizate de Institutul National privind Abuzul de Droguri pentru a prezenta un rezumat al studiilor lor.
   Cand seminariile s-au terminat, practic toti oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca guvernul federal, cu dovezi zdrobitoare adunate pana acum cu privire la potentialul terapeutic al marijuanei, ar trebui sa investeasca in continuare in mai multe cercetari. 
    
   Ei au crezut ca platitorii de taxe trebuiau informati cu privire la aceste cercetari cu privire la cannabisul medicinal si terapeutic.Toti participantii, aparent, erau de acord cu asta.Multi dintre ei (ca si Mechoulam) credeau ca marijuana urma sa devina unul dintre cele mai importante medicamente pana la mijlocul anilor `80.In martie 1997, Mechoulam, in discursul de la Bio-Fach din Frankfurt, Germania, inca sustinea cannabisul ca fiind unul dintre cele mai bune medicamente din lume.In 2006 Mechoulam a inceput sa trateze Sindromul de stres post-traumatic (TSPT) folosind cannabisul.


                Studierea marijuanei interzisa

      Totusi, in 1976, ca si multi-disciplinara cercetare a marijuanei a condus la a doua, a treia si a patra generatie de studii (vezi Potentialul Terapeutic al Marijuanei si Rapoartele federale ale NORML), guvernul Statelor Unite „surprinde” din nou interzicand iar cercetarea efectelor terapeutice ale marijuanei.
     De aceasta data, la interzicerea cercetarii au participat si companiile farmaceutice, acestea din urma primind dreptul de la guvern de a finanta si judeca singuri cercetarile cu privire la marijuana.
     Cu 10 ani inainte, cercetarile indicau un potential enorm cu privire la efectele terapeutice ale cannabisului natural, dar acest potential a fost incet si sigur predat in mainile corporatiilor – nu pentru folosul publicului, ci pentru a inlatura informatiile medicale despre el.
  Acest plan,  a permis companiilor farmaceutice private sa patenteze materiale sintetice (medicamente) din moleculele cannabisului natural, fara nici un cost din partea guvernului si cu promisiunea ca acestea nu vor mai avea asa zisul „high”.
    In 1976, Administratia Ford, Administratia Nationala a Abuzului de Droguri si Administratia de Executare a Drogurilor (D.E.A. ;Agentia Nationala Antidrog de la noi) au spus ca nici unui cetatean american independent sau program federal de sanatate nu i se va mai permite sa studieze cannabisul natural in scop medicinal.Acest acord a fost facut fara măsuri de salvgardare garantand integritatea de partea companiilor farmaceutice; le-a fost permis sa-si faca propriile reguli.
   Corporatiile private farmaceutice au avut voie sa faca niste cercetari cu privire la efectul de “high”, dar era vorba doar de cercetari ale Delta-9 THC, nu si asupra celorlati 400 izomeri cu potential terapeutic din cannabis.
   Cercetarile au scos la iveala ca atunci cand cannabisul este folosit pentu astm, glaucom, greata de la chimioterapie, anorexie si tumori cat si ca antibiotic; epilepsie, Parkinson, scleroza multipla, distrofie musculara, migrene s.a.m.d. – toate acestea merita studi clinice amanuntite.
  De ce companiile farmaceutice au vrut sa acapareze cercetarile marijuanei? Pentru ca cercetarile guvernului Statelor Unite (1966-1976) au indicat sau confirmat prin sute de studii ca marijuana naturala “cruda” era cel mai “bun si ma sigur medicament posibil” pentru multe probleme medicale grave.

                                                 1988: judecatorul Agentiei Nationale Antidrog (D.E.A.) spune despre cannabis ca are valoare medicala  


     Judecatorul conservativ administrativ al D.E.A, Francis Young, dupa ce a ascultat marturi medicale timp de 15 zile si a revazut sute de documente ale D.E.A, a concluzionat, in septembrie 1988, ca “marijuana este una din cele mai sigure substante active terapeutice cunoscuta omului”.
   Dar in ciuda acestor dovezi valoroase, directorul D.E.A. John Lawn ordona pe 30 Decembrie 1989 ca marijuana sa ramana listata in Programul I – neavand nici o valoare medicala.Succesorul sau, Robert Bonner, care a fost numit de Bush si mentinut acolo de Clinton, a fost mai drastic in abordarea canepei/marijuanei medicinale.Administratia D.E.A. numita de Bush, Clinton si Bush jr. a avut politici cu privire la marijuana mult mai aspre decat Bonner.
   Asadar… daca toate aceastea erau cunoscute inca din 1975, ce asteapta guvernul?

                                                 
    



2007:  Judecatorul D.E.A. decide impotriva monopolului guvernului Statelor Unite asupra productiei de marijuana

        Administratia Washinghton: judecatorul administratiei legale D.E.A. Mary Ellen Bittner decide pe 12 februarie 2007 ca productia privata de cannabis in scopul cercetarii este de “interes public”. Ea a afirmat ca in 2004, D.E.A. a respins abuziv cererea din partea Universitatii din Massachusetts (UMass) la Amherst pentru a creste cannabis in scopul cercetarii potentialului sau medical.           


Protejand profitul companiilor farmaceutice                                                    

       NORML, High Times si Omni (septembrie 1982) indicau ca Eli Lilly, Abbott Labs, Pfizer, Smith, Kline & French  si altii ar fi pierdut sute de milioane, ba chiar miliarde de dolari anual, pierzand si mai multe miliarde in tarile din “lumea a treia” daca marijuana ar fi legala in Statele Unite.
       Tineti minte, in 1976, in ultimul an al Administratiei Ford, aceste companii farmaceutice, prin persistenta (facand lobby intens) au facut guvernul federal sa stopeze toate cercetarile cu privire la marijuana medicinala.La fel a fost si in 2007.
  
Punand vulpea sa aibe grija de sanatatea cotetului



       Companiile farmaceutice au preluat toate cercetarile, finantand cercetari in vederea producerii de THC, CBD, CBN etc. sintetice, promitand lipsa efectului de “high” inainte de a permite intrarea produselor pe piata.Eli Lilly a scos pe piata Nabilone si mai tarziu Marinol, veri sintetici ai THC Delta 9, promitand guvernului rezultate grozave.
      Revista Omni, in 1982, a afirmat ca dupa 9 ani, Nabilone este practic inutil in comparatie cu THC-ul din cannabisul natural crescut acasa; si Marinol e la fel de bun ca si marijuana naturala la doar 13% din pacienti.
       Majoritatea consumatorilor de marijuana spun ca nu le plac efectele secundare ale Nabilone si Marinol (Eli Lilly).De ce?Trebuie sa iei de trei sau patru ori mai mult Marinol pentru a avea acelasi efect ca fumatul unui mugure bun de cannabis.
        Deasemenea Omni a declarat in 1982 (si este adevarat si astazi) ca dupa zeci de milioane de dolari si noua ani de cercetari asupra marijuanei medicinale sintetice: “aceste compani farmaceutice nu au succes deloc”, crezand ca marijuana cruda, cannabisul organic este un: “medicament superior” care e foarte eficient in starea lui naturala, pentru atat de multe afectiuni.
       Tot Omni sugereaza  companiilor farmaceutice sa inainteze guvernului o petitie care sa permita “extractul din drogul natural” pe piata in interesul real al populatiei.Guvernul si companiile farmaceutice, pana in ziua de astazi n-au raspuns.Mai degraba ei au raspuns cu ignoranta.Cu toate acestea, Administratia Reagan/Bush/Clinton au refuzat categoric sa permita reluarea cercetarilor asupra cannabisul natural.
       Omni sugereaza, ca si NORML si High Times, ca motivul real pentru care companiile farmaceutice si Reagan/Bush senior/Clinton/Bush jr. au vrut doar THC-ul sintetic legal este acela ca simplul extract al sutelor de ingrediente din cannabisul natural era la indemana oricui, fara a mai fi nevoie de patentele companiilor farmaceutice care obtineau profituri excelente de pe urma acestui monopol.

  Subminand competitia medicinei naturale

      Eli Lilly, Pfizer si altii erau pe punctul de a pierde cel putin o treime din foarte profitabilul monopol al patentelor al medicamentelor cum ar fi: Darvon, Tuinal, Seconal si Prozac (si multe altele) din cauza unei plante pe care toata lumea o putea creste:CANNABISUL sau MARIJUANA sau CANEPA.
     Nu este curios ca marile companii farmaceutice si grupul farmacistilor din America finanteaza aproape jumatate din cele 4.000 organizatii  de tipul: „Familii impotriva marijuanei”?Cealalta jumatate este finantata de Action (o agentie VISTA federala) si de companiile producatoare de tutun ca PhilipMorris si de producatorii de alcool ca Anheuser Busch, Coors etc., sau ca „serviciu public” de agentiile care le reprezinta.

Otravind lumea a treia...


      Cel mai mare ziar din Columbia, Periodical el Tiempo (Bogota), a raportat in 1983 ca aceleasi companii americane farmaceutice anti-marijuana sunt vinovate pentru cunoscuta practica „product dumping” (apare cand o companie exporta un produs in alta tara la un pret fie sub pretul cerut in tara producatoare, fie sub costul acestuia de productie) in care ele „vand peste tejghea” ( oficial, legal) pietelor din Columbia, Mexic, Panama, Chile, El salvador, Honduras si Nicaragua, peste 150 de medicamente ilegale si periculoase”.Acest raport nu a fost analizat de guvernul statelor unite sau companiile farmaceutice, iar aceste practici continua si astazi.
      O parte din aceste medicamente au fost interzise de Administratia Alimentelor si a Medicamentelor (F.D.A.) atat in vederea vanzarii sau a consumului acestora in America sau in unele parti din Europa pentru ca aceste medicamente cauzeaza malnutritie, diformitati si cancer.Si totusi aceste medicamente se vand fara nici o problema consumatorilor straini!
      Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine aceasta poveste: ei spun ca 500.000 de oameni sunt otraviti in fiecare an in tarile din „lumea a treia” cu medicamente, pesticide etc, vandute de companiile americane, dar care sunt interzise spre vanzare in America. (Revista Mother Jones 1979, „Unbroken Circle” iunie 1989; The Progressive, aprilie 1991)

Distrugand inregistrarea publica
     


       Cate 10.000 de studii s-au facut pe cannabis, 4.000 doar in America si doar cateva au aratat ceva rezultate  negative si acelea n-au mai fost reproduse.Administratia Regan/Bush a „impus” ca toate universitatile si cercetatorii americani sa distruga toate cercetarile cu privire la cannabis dintre anii 1966 si 1976, inclusiv compediumurile din librari.
      Cu toate acestea, noi stim ca multe  informatii au disparut, inclusiv filmul pro-marijuana realizat de Ministerul Agriculturii: Canepa pentru victorie (Hemp for victory).Mai trist este ca si cea mai simpla mentiune despre acest film a fost stearsa din inregistrarile oficiale din 1958 si ar fi trebuit meticulos restabilit ca parte din arhivele nationale.Multe copi ale arhivelor si resurselor  Ministerului Agriculturii au disparut.Si totusi cate astfel de documente istorice nepretuite au disparut?!
       La sfarsitul anilor 1995 si inceputul anilor 1996, Denis Peron, fondatorul Cannabis Buyers` Club din San Francisco, a daruit californienilor Propunerea 215 (Proposition 215), o initiativa la nivel statal pentru a face cannabisul legal ca medicament.Initiativa marijuanei medicinale a adunat 750.000 de semnaturi, facand California tur de scrutin si trecand cu 56% din voturi in noiembrie 1996.In 2007, sute de mii de californieni cresteau marijuana medicinala legal.Cu toate acestea, guvernul federal, opunandu-se clar dorintelor oamenilor, a gasit mijloace de i-a hartui si de a inchide multe din cluburile de  cumparare sau cultivare a cannabusului inclusiv Peron`s.
      Interesant, in 1996, mai multi votanti au votat pentru marijuana medicinala decat l-au votat pe Bill Clinton.       
      In august anul 1997, la aproape un an de la adoptarea Propunerii 215 prin vot, un sondaj din LA Times a descoperit ca mai mult de 67% din californieni ar vota pentru ea – o crestere cu 11% doar in primul an.
      In februarie 2007, un sondaj facut de Lou Dobbs CNN a aratat ca 79% din americani cred ca marijuana ar trebui legalizata.(20.146 voturi)
       Un sondaj facut in direct la MSNBC in aprilie 2007: „Credeti ca actiunile presedintelui Bush justifica punerea sub acuzare?”87% din intervievati au votat „da”(425.127 au votat).Californienii au profitat de noua lege a marijuanei medicinale, incusiv politisti, procurori si primari.Chiar oamenii care arestau si acuzau in mod constant cetatenii pentru consum de marijuana medicinala iar acum nu numai ca o folosesc si ei,ba chiar si pentru familiile lor in numar tot mai mare.
       Asupra lui Kereem Abdul-Jabbar (cel mai bun marcator din istorie la baschet profesionist), la intoarcerea acestuia in America din Canada, s-a gasit o cantitate mica de marijuana acesta fiind arestat.El a platit o amenda de 500$ vamesilor americani, explicand presei ca fiind cetatean californian, doctorul ii prescrisese marijuana medicinala.
       Sportivii profesionisti care traiau in California si aveau reteta de la medic pentru marijuana medicinala teoretic nu trebuiau sa se supuna testului antidrog pentru cannabis.
       Autorul Peter McWilliams, care suferea de SIDA si cancer, a spus: „daca nu erau traficantii ilegali de iarba(inainte de Propunerea 215), nu as fi avut marijuana si n-as fi trait astazi.Marijuana atenueaza greata si te ajuta sa ti alimentatia sub control si pastilele pe care trebuie sa le iau pentru a lupta cu boala.Da-l naiba de guvern federal.Foloseste-o daca esti nevoit.”El a fost mai tarziu arestat de D.E.A.Mama sa girand cu locuita pentru cautiunea.D.E.A. a spus ca daca este prins folosind iarba ea va pierde locuinta.El n-a mai folosit iarba, starea lui de sanatate degradandu-se repede, in cele din urma decedand in iunie 2000.

                                   sursa: Emperor wears no clothes de Jack Herer

Cateva filme foarte foarte interesante:

No comments:

Post a Comment